Strona główna DESERYCIASTECZKA CIASTECZKA Z CIECIERZYCY 2: MASŁO ORZECHOWE I BORÓWKI

CIASTECZKA Z CIECIERZYCY 2: MASŁO ORZECHOWE I BORÓWKI

przez Joanna
4 komentarze
CIASTECZKA Z CIECIERZYCY 2: MASŁO ORZECHOWE I BORÓWKI KUCHNIA JOANNY

Ciasteczka z ciecierzycy (klik!) okazały się na tyle smaczne, że postanowiłam szybko zrobić powtórkę, ale z lekką modyfikacją. Jasne ciasteczka z kawałkami czekolady zamieniły się w ciemnobrązowe z dodatkiem borówki amerykańskiej. Wolałabym zwykłe jagody, ale to jeszcze chwila. Bazą jest ciecierzyca, i zanim skończyłam wkładać do piekarnika dzisiejszą porcję do głowy wpadło mi kilka kolejnych ciasteczkowych pomysłów. Z kokosem. Z malinami i gorzką czekoladą. Albo zamiast ciecierzycy czerwona fasola. I przyprawa do piernika.  Dużo nasion. Tahini i prażony słonecznik. Te ciasteczka mają przed sobą świetlaną przyszłość! 

CIASTECZKA Z CIECIERZYCY 2: MASŁO ORZECHOWE I BORÓWKI KUCHNIA JOANNY

Składniki na 9-12 ciasteczek
1½ szklanki ugotowanej ciecierzycy (lub cała puszka)
1 banan (dojrzały)
½ szklanki masła orzechowego
½ szklanki mleka roślinnego (wybrałam sojowe)
1/3 szklanki syropu z agawy (lub daktylowego)
1 czubata łyżka kakao
130 g mąki jaglanej
1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
1 szklanka borówki amerykańskiej (ok. 100 -130 g)

CIASTECZKA Z CIECIERZYCY 2: MASŁO ORZECHOWE I BORÓWKI KUCHNIA JOANNY

PRZEPIS
Jeśli używamy ciecierzycy z puszki – odcedzamy i porządne płuczemy. Wkładamy do kielicha blendera razem z masłem orzechowym, bananem, mlekiem, syropem z agawy i kakao. Krótko blendujemy na gładką masę. Przelewamy do miski i dodajemy mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia. Mieszamy łyżką, dodajemy umytą i osuszoną borówkę i mieszamy raz jeszcze. Masa będzie dosyć rzadka (w konsystencji trochę jak ciastolina do zabawy), ale bez problemu powinna dać się nabierać łyżką i jako tako formować (nie powinna się rozpływać). Jeśli będzie za rzadka dodajemy mąki jaglanej.

Nabieramy porcje łyżką stołową i kładziemy je na blachę wyłożoną papierem do pieczenia. Każde ciastko delikatne wyrównujemy. Dzisiaj robiłam większe ciasteczka i wyszło ich dziewięć – akurat na jedną blachę.

Wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180 stopni (góra/dół) i pieczemy 20-25 minut (25 minut jeśli zrobiliśmy większe ciastka tak jak moje dzisiejsze). Uwaga, bo mogą się przypalać od spodu!

Po upieczeniu studzimy na kratce kuchennej. Gotowe!

CIASTECZKA Z CIECIERZYCY 2: MASŁO ORZECHOWE I BORÓWKI KUCHNIA JOANNY
CIASTECZKA Z CIECIERZYCY 2: MASŁO ORZECHOWE I BORÓWKI KUCHNIA JOANNY
4 komentarze
0

Możesz również chcieć zobaczyć...

4 komentarze

dietetyk 15 maja, 2020 - 10:23 am

wyglądają extra i na pewno tak smakują 🙂 zaraz wybieram się na większe zakupy także chyba kupię ciecierzycę i wypróbuję na weekendzik 🙂

Reply
Joanna 16 maja, 2020 - 3:50 pm

To czekam w takim razie na opinię, czy smakowały! Pozdrawiam 🙂

Reply
Zadbana 9 września, 2021 - 9:27 am

Nie tylko wyglądają pysznie, ale tak też smakują. Idealne połączenie z borówkami, które mogłabym jeść w każdych ilościach. Dzięki za super przepis!

Reply
Joanna 9 września, 2021 - 2:07 pm

Cieszę się, że przepis przypadł Ci do gustu! Ciasteczka są również pyszne z orzechami albo żurawiną 🙂

Reply

Zostaw komentarz