Sezon truskawkowy w pełni. Jak na mój gust truskawki są dobre i na słodko i na słono, a jednym z takich ulubionych wytrawnych połączeń są owoce z błękitnym serem pleśniowym i dodatkiem pikantnego sosu. Albo parmezanem lub oscypkiem. Wybierzcie swój ulubiony ser, dorzućcie garść zieleniny i tym sposobem powstanie superpyszny i szybki lunch. W sam raz na dzisiejsze upały.
SKŁADNIKI NA 1-2 PORCJE
1 duża garść roszponki
8-10 truskawek
ok. 50 g niebieskiego pleśniowego sera (np. lazur, roquefort)
½ czerwonej papryki
4-5 szt pomidorków koktajlowych
1 łyżka uprażonych pestek słonecznika i dyni
DRESSING
½ cytryny
1 łyżeczka miodu
1-2 łyżeczki sosu sojowego
½ łyżeczki pasty sambal oelek lub duża szczypta chili
WYKONANIE
Warzywa i truskawki myjemy, roszponkę odsączamy z nadmiaru wody. Pestki prażymy na suchej patelni, warzywa i truskawki kroimy w mniejsze kawałki, ser w kostkę lub jeśli używamy parmezanu (lub innego twardego sera) możemy zetrzeć go na tarce lub posłużyć się obieraczką do warzyw. Z podanych składników przygotowujemy sos (wystarczy krótko wymieszać). Polewamy sałatkę bezpośrednio przed podaniem. Pasuje również do dań z grilla.