Kolejna odsłona curry z batatów – tym razem w pysznym dyniowym sosie z dodatkiem mascarpone! Jeśli zasmakował Wam przepis na bataty z dodatkiem masła orzechowego i ciecierzycy – KLIK! – ten przepis również powinien przypaść Wam do gustu. Gulasz jest gęsty, kremowy i doskonale smakuje z dodatkiem ryżu i świeżej kolendry. Pod przepisem na bataty znajdziecie mój ulubiony sposób przygotowania ryżu na sypko – coś w sam dla tych, którzy (tak jak ja) nie posiadają specjalnego garnka do gotowania ryżu i nie planują go zakupić. Jak sami się przekonacie sposób kołderkowo-poduszkowy jest doskonały i żadne garnki nie są potrzebne.
Jak już rozsmakujecie się w batatach z dodatkiem dyni i mascarpone wymieńcie ziemniaczki na kalafiora! Będzie równie pyszny ze wspomnianymi dodatkami. Tak samo jak cukinia! Wariantów jest mnóstwo; szalejcie, bo świeżych jesiennych warzyw w bród i aż się proszą, żeby wrzucić je do garnka. Pamiętajcie też, że bataty gotują się i duszą znacznie szybciej niż zwykłe ziemniaki – nie przegapcie momentu, kiedy zaczną się rozpadać, bo potrafi się to zadziać naprawdę w ciągu kilku szybkich minut.
Mam słabość do połączenia dyni z szałwią (zwłaszcza świeżą!), ale też często gotuję ten gulasz z bardziej orientalnymi mieszankami przypraw. Garam masala, anyż albo kumin i zamiast mascarpone – mleko kokosowe. Przepyszne danie, ale już w egzotycznym wydaniu. Tak samo jak zupa z batatów z dodatkiem soczewicy – KLIK! A tymczasem wracamy do tego, co dzisiaj wyglądało na stole w Kuchni Joanny, do dzieła!
SKŁADNIKI
350 g puree z dyni
400 g batatów
200 g marchwi
1 cebula
2 ząbki czosnku
1,5 -2 szklanki wody (gorącej)
½ szklany passaty pomidorowej
100 g serka mascarpone
Przyprawy: sól i pieprz do smaku, 1 łyżeczka suszonej (lub świeżej) szałwii, 1 łyżeczka pasty sambal oelek (lub ½ łyżeczki ostrego chili)
Olej do smażenia
DO PODANIA: 1 szklanka suchego ryżu + 2 szklanki wody (przepis na dole) + posiekana świeża kolendra
PRZEPIS – GULASZ
Zaczynamy od przygotowania puree z dyni:
Dynię myjemy, kroimy w plastry (ok 3-4 cm) i wstawiamy na 25- 30 minut do piekarnika nagrzanego do 200 stopni. Pieczemy tak długo, aż dynia będzie bardzo miękka. Po wystudzeniu zdejmujemy skórę i miksujemy na gładko. Nadmiar można zamrozić.
Bataty obieramy i kroimy w grubą kostkę, obraną marchew w talarki. Odkładamy.
Na patelni z grubym dnem rozgrzewamy 2 łyżki oleju i wrzucamy cebulę pokrojoną w półtalarki. Kiedy cebula się zeszkli dodajemy czosnek przeciśnięty przez praskę, chwilę smażymy i dokładamy marchew. Smażymy ok. 3 minut – często mieszając i dorzucamy bataty oraz wszystkie przyprawy (również lekko solimy). Po kolejnych 5 minutach, kiedy warzywa zaczną się rumienić, zalewamy je gorącą wodą (1,5 szklanki na początek), przykrywamy i dusimy, aż zaczną mięknąć (ale nie rozpadać!).
Kiedy marchew i bataty zrobią się prawie miękkie wlewamy puree z dyni oraz passatę pomidorową. Jeśli gulasz będzie za gęsty dolewamy gorącej wody. Zagotowujemy i po 2-3 minutach zmniejszamy ogień pod garnkiem i dodajemy mascarpone. Dokładnie mieszamy, aż cały serek się rozpuści i zdejmujemy z ognia.
PRZYGOTOWANIE RYŻU WG MOJEJ ULUBIONEJ METODY (jeśli tak jak ja nie posiadacie specjalnego garnka do gotowania ryżu)
Szklankę ryżu płuczemy na sicie pod bieżącą zimną wodą, przekładamy do garnka, zalewamy dwoma szklankami wody, lekko solimy i zagotowujemy pod przykryciem (nie mieszamy!). Kiedy ryż się zagotuje, zmniejszmy ogień i czekamy, aż ziarna ryżu wchłoną większość wody (nie będzie jej już widać). Wtedy zdejmujemy garnek z kuchenki, zawijamy w 2-3 ręczniki kuchenne, a następnie w gruby koc lub chowamy pod kołderkę 😊 Po godzinie ryż będzie idealnie sypki i wciąż gorący.