Strona główna DESERYCIASTA „OGNISKO CZAROWNICY” CZYLI MARCHEWKOWE CIASTO ZE SŁOIKA Z KREMEM Z BIAŁEJ CZEKOLADY

„OGNISKO CZAROWNICY” CZYLI MARCHEWKOWE CIASTO ZE SŁOIKA Z KREMEM Z BIAŁEJ CZEKOLADY

przez Joanna
0 Skomentuj
„OGNISKO CZAROWNICY” CZYLI MARCHEWKOWE CIASTO ZE SŁOIKA Z KREMEM Z BIAŁEJ CZEKOLADY

Marchewkowe ciasto ze słoika z kremem z białej czekolady to ostatni w tym sezonie przepis na Halloween, jaki przygotowaliśmy dla Was razem z firmą TGhome – dystrybutorem m.in. słoików Weck . Na słodkim stole postawiliśmy do tej pory budyń dyniowy z kremem cynamonowym (przepis), mus czekoladowy z gruszką i orzechami (przepis), pomarańczowe serniczki na zimno (przepis) oraz pyszną dyniowo-makaronową zapiekankę (przepis). Wszystkie przepisy są bardzo proste i wymagają niewielu składników.

Dzisiejsze ciastka pieczone są w słoikach; można je zamknąć pokrywką i zabrać ze sobą na halloweenowe party. Polecam do tego celu pokrywki keep fresh (link do sklepu), zamiast takich tradycyjnych szklanych. I dopiero na miejscu ozdobić kremem. Upieczone ciasto można przechowywać słoiku około 2-3 dni. Co też jest bardzo przydatne, jeśli już myślicie o jadalnych prezentach na zbliżające się świąteczne okazje.

„OGNISKO CZAROWNICY” CZYLI MARCHEWKOWE CIASTO ZE SŁOIKA Z KREMEM Z BIAŁEJ CZEKOLADY

Wybrałam dzisiaj marchewkę i orzechy, bardzo jesienne połączenie. Jeśli lubicie tego typu ciasta polecam również inne marchewkowe przepisy, które również można podzielić i piec w małych słoikach: ciasto marchewkowe z mascarpone (przepis) albo marchewkowo-bananowe z bakaliami (przepis).

A słoiczki Weck? Mój ulubiony ostatnio model Gugelhupf (linia Bakery) wzorowany kształtem na słynnej austriackiej babce. Ozdobny i w różnych rozmiarach. Zresztą sami zobaczcie, jaki jest wybór i zajrzyjcie do sklepu (klik!)

Przepis powstał we współpracy z firmą TGhome – dystrybutorem słoików Weck (link do sklepu)

SKŁADNIKI
na 4 słoiki Weck, linia Bakery (280 ml)
150 g mąki pszennej
50 g posiekanych orzechów włoskich
ok. 150 g drobno startej marchewki
75 g cukru
60 g oleju (np. rzepakowy)
2 jajka
po 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia i sody oczyszczonej
1 łyżeczka cynamonu
szczypta soli

KREM Z BIAŁEJ CZEKOLADY
180 ml śmietanki kremówki 36%
100 g białej czekolady, połamanej
140 g serka mascarpone (schłodzonego)
barwnik spożywczy w żelu (kilka kropli, kolor: żółty lub pomarańczowy)
*1 opakowanie (9 g) fixu do śmietany (można pominąć, ale krem będzie rzadszy)

DODATKI
pianki marshmallow
słone paluszki
wykałaczki

PRZEPIS – CIASTO
Wymieszać suche składniki, odstawić. Jajka ubić z cukrem na puszystą masę (ok. 5 minut), na końcu wolno wlać olej. Dodać marchew, orzechy i na końcu mąkę. Delikatnie wymieszać. Napełnić słoiki do do 4/5 wysokości. Wstawić do nagrzanego piekarnika (na blasze położyć kawałek papieru do pieczenia) i piec ok. 25 minut w temperaturze 175 stopni. Uchylić drzwi od piekarnika na 5 minut, następnie otworzyć je do połowy i dopiero po dłuższej chwili wyjąć ciasto.

PRZEPIS – KREM
W garnuszku podgrzać lekko kremówkę, wrzucić połamana czekoladę i rozpuścić do uzyskania gładkiej masy. Przykryć folią i schłodzić w lodówce (3-4 godziny).
Schłodzoną masę połączyć zimnym mascarpone, dodać kilka kropli barwnika i miksować do uzyskania gęstego kremu (można dodać również fix do śmietany, wtedy krem na pewno będzie stabilny).
Gotowy krem przełożyć do rękawa cukierniczego z tylką i wycisnąć na ciastka w słoikach.

DEKORACJA
W ciasto wbijamy kawałki paluszków („drewienka” wokół ogniska), na wykałaczki nabijamy małe pianki i umieszczamy nad „ogniskiem”

„OGNISKO CZAROWNICY” CZYLI MARCHEWKOWE CIASTO ZE SŁOIKA Z KREMEM Z BIAŁEJ CZEKOLADY
0 Skomentuj
0

Możesz również chcieć zobaczyć...

Zostaw komentarz